Noi vești despre Pilonul II de pensii. Românii primesc un semnal de alarmă de la străini

Investitorii străini nu văd cu ochi buni dorința Guvernului României de a face opțională contribuția la Pilonul II de pensii.

„Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt”, spun oamenii de afaceri străini, notează realitatea.net.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) atrage atenția Guvernului în legătură cu intențiile privind Pilonul II de pensii. „Reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului” bugetar, potrivit unui comunicat FIC emis miercuri.

„Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt. Situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode”, spune documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor? Anunțul a fost făcut

„Contribuția nu trebuie să fie redusă”

Anunț de ultimă oră! Vestea așteptată de toți pensionarii. Decizie RADICALĂ pe final de an: SCAD salariile

„Contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător”, mai spun cei de la FIC.

FIC aminteşte că „mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator”.

„Există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient dinamicile pe termen lung și de a împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi.

Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă”, potrivit comunicatului FIC.

Nu s-a făcut deocamdată un studiu de impact ca urmare a acestei măsuri, fapt pentru care temerile sunt tot mai mari în rândul specialiștilor și mai ales în rândul contribuabililor.

loading...
test
0
Test