Legea Educației în varianta modificată ar putea lăsa profesorii fără catedre

Anul începe cu o controversă de zile mari. Varianta în care se dorește modificarea Legii Educației ar atenta la posturile profesorilor în școli și am putea asista la mii de disponibilizări.

Președintele României a retrimis Parlamentului schimbările dorite de ministrul Ecaterina Andronescu. Modificările riscă să afecteze, conform declarațiilor făcute la Cotroceni, calitatea și coerența procesului educațional.

„Am primit semnale de la federațiile sindicale, care au afirmat că orele în minus înseamnă o reducere masivă a numărului de catedre și deci a numărului de dascăli care lucrează în învățământ”, a afirmat consilierul prezidențial.

Aceasta a adăugat că președinția nu a făcut o analiză exactă a posturilor afectate, dar că sindicatele “au spus că probabil vor exista mii de posturi disponibilizate”.

„Astfel, potrivit acestor noi reglementări, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar (N.Red: Spre comparație, în prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare – adică au maximum un opțional, la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a), 25 la învățământul gimnazial.

N.Red: În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână) și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”, a declarat Ligia Deca ieri, consilier pe probleme de educație al președintelui Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Primele declarații ale iubitei lui Tudor Simionov, tânărul român ucis în noaptea de Revelion în Anglia

Ecaterina Andronescu, anunțuri de ultimă oră despre schimbările din învățământ

loading...
test
0
Test