BNR vrea să plafoneze gradul de îndatorare pentru creditele în lei

Banca Națională a României pregătește plafonarea gradului de îndatorare pentru creditele în lei de la 1 iulie 2018.

De la 1 iulie 2018, așadar, românii cu venituri mici ar putea fi puternic afectați de această schimbare a Băncii Centrale.

Gradul de îndatorare în cazul creditelor ipotecare cu dobândă variabilă va fi plafonat la doar 40%, conform unui proiect susținut de BNR, scrie wall-street.ro.

Unele condiții de creditare vor fi schimbate, iar pentru asta se lucrează la updatarea Regulamentului 17/2012. Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi 50% la creditele în lei de la 1 iulie și 35% la cele în valută.

Întotdeauna dobânzile sunt corelate la evoluția Robor. BNR a mai decis să crească șocul de dobândă în cazul simulărilor efectuate pe rate înainte de acordarea unui credit. Asta se va face de la 8,6 puncte procentuale la 2 puncte. Deprecierile luate în calcul sunt aceleași ca în 2012. Și anume, 35,5% pentru euro, 52,6% pe francul elvețian și 40,9% pe dolar.

Pe 6 iunie, indicele Robor a urcat la 2,75%

Indicele ROBOR a urcat din nou, iar românii care au credite în lei sunt direct vizați de această creștere.

CITESTE SI: Pilonul II de pensii – primele calcule de la guvern

Lia Olguța Vasilescu a luat decizia în legătură cu Pilonul II de pensii

Anunțul vine de la analiștii financiari, care privesc cu îngrijorare situația de pe piața bancară din țara noastră, în urma ultimelor măsuri fiscale luate de guvernanți.

Nivelul ROBOR atins miercuri, 6 iunie 2018, este cel mai mare în ultimii ani. O situație similară am trăit pe 15 octombrie 2014, când ROBOR a fost de 2,77%.

Indicele ROBOR a crescut accelerat în ultima perioadă, mai ales din 13 aprilie încoace. Cel mai mare nivel a fost, totuși, de 2,91% pe 14 octombrie 2014.

Asta înseamnă creșterea ratelor în lei pentru toți românii care se știu cu dări la stat.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul este stabilit de către BNR făcând media dobânzilor de la 10 bănci alese de către instituția statului.

Dobânda la credite este alcatuită dintr-o marjă fixă stabilită de fiecare bancă în parte și indicele ROBOR la o anumita perioadă, respectiv 1M (1 lună), 3M (3 luni) sau 6M (6luni), în funcție de tipul creditului și oferta fiecărei bănci. Ratele cresc doarece indicele Robor se modifica si odata cu modificarea lui, se modifică și dobânda.

0