Bani de la stat pentru românii care se mută în Apuseni – Proiect

O știre extrem de curioasă a apărut în spațiul virtual zilele acestea. Ziarul Unirea notează că românii care se mută în Almașu Mare din zona Apuseni vor primi bani de la stat.

Este vorba despre un proiect ambițios prin care românii care se mută în această zonă ar primi de la stat 1.000 de euro.

E vorba despre tinerii căsătoriți care acceptă să se mute în această zonă din țară. Așadar, cuplurile care își unesc destinele și vor să se stabilească în Apuseni vor primi 1.000 de euro la stat.

Localitatea Almașu Mare este cea despre care se face referire în proiect, scrie ziarul Unirea. Inițiativa îi aparține unui localnic, iar decizia va intra în vigoare anul ăsta.

Măsurile vin în contextul în care comunitatea din Almașu Mare se micșorează de la an la an. Populația comunei era în anul 2002 de 1,690 de locuitori, iar în 2011 a scăzut la 1,289.

„Se observă, în ultimii ani, un exod masiv al tinerilor din comună către orașele învecinate, iar odată plecați, este puțin probabil că aceștia se vor mai întoarce vreodată înapoi în locurile natale”, a explicat Marius Rof, consilierul local care a iniţiat proiectul.

CITESTE SI: Diana Dumitrescu a vorbit despre depresie la TEO SHOW: „Nu mai eram fericită”

EXCLUSIV. Brigitte Sfăt confirmă înfățișarea de la tribunal pe care a avut-o astăzi cu Ilie Năstase: „Da, am fost la proces”

În tot acest timp, o altă știre de interes general a apărut pe piață despre pensii. Și anume, contribuția la Pilonul II va deveni opțională.

Același stat care dă bani cuplurilor care se mută în Apuseni a luat o decizie pentru viitorii pensionari

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat că Pilonul II de pensii va deveni opțional. Salariatul va opta dacă își va îndrepta contribuția de 3,75% spre Pilonul II sau spre Pilonul II.

„Este o eroare gravă pe care guvernanții sunt gata să o treacă la capitolul deciziilor unilaterale”, spune deputatul Marinel Pirtea. Acesta subliniază că statul dorește să naționalizeze (parțial) Pilonul II pentru a acoperi promisiunile electorale, notează realitatea.net.

„Soluția naționalizării pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. Sistemul solidarității între generații va ajunge falimentar.

Se va prăbuși cu totul atunci când prima generație „baby boom” (cunoscută și ca „decreței” în țara noastră) va atinge pragul pensionării. Atunci raportul dintre angajați și pensionari se va schimba.

0