Actele de stare civilă se modifică și ele, după pașapoarte

Actele de stare civilă vor suferi și ele modificări, transmite Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, iar de acum părinții nu vor mai putea da trei prenume copiilor.

Mai multe acte civile vor fi completate și în format original, conform proiectului depus în dezbatere publică de M. A. I.

In plus, „acest proiect introduce si noi termene si proceduri privind inregistrarea nasterilor, declararea deceselor, schimbarea numelui sau folosirea alfabetului latin in actele de stare civila”, nptează realitatea.net.

In format electronic trebuie intocmit doar al doilea exemplar, insa noul proiect de lege prevede ca primul exemplar al acestor documente sa fie realizat in format digital.

„Exemplarul I al actelor de stare civila intocmite la misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei pot fi completate si in sistem informatic”, se arata in proiect.

Primul exemplar se va completa electronic si se va pastra si in registre de stare civila pe suport de hartie, iar al doilea exemplar se va intocmi doar digital.

„Se interzice modificarea sau completarea fara drept ori plastifierea certificatelor de stare civila. Certificatele de stare civila plastifiate ori modificate sau completate fara drept sunt nule”, se mai arata in document.

Și la această oră sunt respinse certificatele plastifiate, iar de acum va exista o bază legală care duce la nulitatea acestora.

„Prenumele declarat la data inregistrarii nasterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arata in proiect.

Mai mult, conform noilor reglementări, procedurile pentru schimbarea numelui vor fi mai clare și se va reduce durata procesului.

Proiectul urmează să fie aprobat de guvern pentru a fi valid.

0