Ultima oră: Alertă internațională. Donald Trump anulează un summit în urma atacului de la Youtube

Donald Trump a anulat summitul cu liderii țărilor arabe din Golf până în luna septembrie

WASHIGNTON (MEDIAFAX) – Administrația Donald Trump a anunțat că va amâna un summit între SUA și stateke membre din Consiliul de cooperare al Golfului până în luna septembrie, pe fondul disputei între Qatar și aliații Statelor Unite din regiune, au informat cinci oficiali americani, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizia de a amâna un summit care ar fi trebuit să aibă loc în luna mai reflectă un program încărcat, au declarat doi oficiali. Cu toate acestea, alte surse au relatat că amânarea se datorează faptului că SUA nu a reușit să pună capăt unu conflict între Qatar și restul țărilor arabe din Golf.

Conflictul reprezintă o dispută între Qatar și alți aliați din SUA, în special Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, ceea ce blochează efortul de menținere a unui front comun împoriva Iranului.

„Aceasta a fost decizia noastră. Avem deja prea multe de făcut în luna mai”, a declarat un oficial american, care a vorbit în condiții de anonimitate.

Acesta a amintit că președintele Donald Trump s-ar putea întâlni cu liderul nord-coreean Kim jong-Un luna viitoare, iar înlocuirea lui Rex Tillerson cu Mike Pompeo încă nu a fost confirmată oficial.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate al Casei Albe a declarat că amânarea summit-ului nu are legătură cu tensiunile dintre Qatar și restul statelor din Golf.

În luna iunie a anului 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain – care, alături de Qatar, sunt membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului – și Egipt au întrerupt legăturile diplomatice, comerciale și de transport cu Qatarul, motivând că regimul de la Doha destabilizează regiunea prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida și printr-o relație apropiată cu Iranul. Qatarul a respins toate acuzațiile.

loading...
0