Restricții pentru românii care vor să stea în Elveția. Noi reguli dure pentru migranți

Țara noastră primește o lovitură neașteptată din partea autorităților elvețiene. Țara europeană cu unele din cele mai bune condiții de trai continuă să stabilească numărul fix de cetățeni din România și Bulgaria cu drept de ședere acolo.

Românii din Elveția, lovitură de la guvernul țării

Consiliul Federal din Elveția a decis să prelungească cu un an clauza de salvgardare prevăzută în acordul asupra liberei circulații.

Această clauză a intrat în vigoare după consultări severe între guvernul de la Berna și țările din Uniunea Europeană. S-a semnat pe 1 iunie 2017.

S-a decis prin această clauză o limitare a celor care vor să stea și să muncească în cea mai independentă țară europeană.

Clauza se va menține până pe 31 mai 2018. Între 1 iunie 2018 și 31 mai 2019, statul elvețian va emite doar 996 de permise de tip B, de lungă ședere, la fel ca în 2017.

Decizia a fost luată de guvern pentru protejarea muncitorilor elvețieni. Limitat a fost și numărul vizelor de scurtă ședere. Libera circulație pentru români și bulgari, fără limitări, a intrat în vigoare pe 1 iunie 2016. După un an au apărut deja restricțiile.

Românii și bulgarii merg în Elveția pentru slujbe de sezon, acele slujbe care înregistrează cea mai mare rată a șomajului în această țară.

Nu e prima oară când Elveția limitează numărul celor care intră în această țară în scopul muncii. S-a întâmplat și în anul 2012, iar atunci clauza îi privea pe cehi, polonezi, sloveni, slovaci, unguri și baltici.

A murit tatăl lui Karym

Aceste țări au aderat la Uniunea Europeană, cu care Elveția are încheiate mai multe acorduri inclusiv cel de liberă circulație și drept la muncă, în anul 2004.

Cu toate acestea, Elveția nu se află în topul țărilor unde românii țin morțiș să se ducă. Țările în care trăiesc și muncesc cei mai mulți români sunt Germania, Spania, Italia, Franța și Anglia. Ultima nu mai e membră a Uniunii Europene după votul dat la referendumul pentru Brexit.

0