Minimum 630 de lei pentru mamele eroine

Un proiect de lege inițiat de unul dintre aleșii neamului ar putea aduce 630 de lei în plus în buzunarele femeilor, dar asta cu o condiție strictă.

Este vorba despre o lege inițiată de deputatul Ninel Peia care prevede acordarea unei indemnizații viagere pentru femeile care au mai mult de trei copii.

Acestea sunt denumite, conform titulaturii legale, „mame erine” și s-ar putea alege cu sume cuprinse între 639 de lei și 1.000 de lei în funcție de veniturile realizate de fiecare înainte să nască.

Femeile care au născut 3 copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au 4 copii vor primi de la stat 40% din salariul mediu net.

Cele care au 5 copii primesc 50% din salariul mediu net pe economie. Aceste femei vor primi și o medalie cu titlul de „Mamă eroină”. Măsura este prevăzută pentru creșterea natalității.

„Cred că o femeie care naște, crește și se ocupă de educația a trei sau mai mulți copii, poate fi numită Mamă Eroină. Statalitatea noastră depinde de numărul populației.

Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetățeni în anul 2050.

Să ne gândim la creșterea natalității și cred că este de o importanță națională pentru a nu dispărea ca popor”, a declarat deputatul Ninel Peia cu câteva luni în urmă.

Te-ar putea interesa și: Lege care reglementează ce se va întâmpla cu persoanele decedate

Românii primesc o veste neașteptată de la stat. Noua lege funerară le permite românilor să facă inmormântări fără preoți, însă asta nu e tot.

Conform noilor reglementări, românii nu vor mai avea voie să facă priveghiul în casă. O tradiție veche de sute de ani a fost reglementată prin lege. Până acum, în foarte multe sate de la noi, mortul era ținut în casă, iar cei apropiați îl vizitau pentru ultima oară cu buchete de flori, coroane și lumânări. Lucrurile se schimbă, iar acest obicei va deveni istorie.

Românii vor putea opta de acum înainte pentru înmormântarea civilă sau laică. Iată ce se arată în articolul 16 al Legii 02/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania: ,,Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei vointe a acesteia”.

Sursa foto: pixabay.com

0