Medicamente ieftine. Soluția găsită de Ministerul Sănătății atrage noi semne de întrebare

Ministerul Sănătății are în plan o reducere a prețurilor la medicamente. Cât de ieftine ar putea fi ele pe viitor încă nu se știe, dar problema care apare este alta.

Medicamente ieftine, dar cu cât?

Și anume, producătorii amenință că ieftinirea acestora ar putea duce la oprirea producției acestora pentru că marile companii nu își vor putea acoperi costurile.

Pentru 24 dintre producătorii de medicamente nu există o altă soluție, se arată în presa centrală conform mai multor statistici.

Viitorul ordin care stabilește astfel prețul medicamentelor a fost pus ieri în dezbatere de către ministrul Sănătății Sorina Pintea. Producătorii avertizează că va avea loc o scădere de 35% a producției și ar fi prea mult pentru piața medicamentelor.

„Am inițiat dezbaterea pentru a ajunge la o concluzie, totul pentru spre binele pacientului, am avut crize, discontinuități în aprovizionări, vrem să facem lucrurile astfel să nu mai avem astfel de probleme.

CITEȘTE ȘI: Atentie! Medicamente populare ce iti provoaca risc de accident vascular cerebral

La imunoglobulină am propus noi modificări. Ordinul spune foarte clar vrem să facem prețuri la imunoglobulină ca și la vaccinuri, nu dorim să mai avem discontinuități”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, potrivit Digi24.ro.

„Nu trebuie uitat faptul că medicamentele sunt la preţ minim european. Coborârea preţului cu 35% la care se adaugă o taxa clawback cu 20% și eroziunea dată de curs valutar și inflație.

Practic, ajungem la o situație în care o bună parte a medicamentelor care sunt comercializate în România să nu mai fie sustenabilă din punct de vedere economic. Producătorii pot fi obligați să le retragă de pe piață.

Vorbim despre aproximativ 120 de medicamente”, afirmă Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

În continuare, în România, mulți pacienți nu au acces la medicamente vitale pentru afecțiunile lor: Motivul: sunt prea scumpe.

Soluția la care trebuie să se ajungă trebuie să îi împace și pe producătorii de medicamente și pe pacienți. Bolnavii sunt cei care scot bani din buzunare până la urmă.

loading...
0