Ionela Prodan a murit

Ionela Prodan a încetat din viață astăzi. Artista s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Chiar fiica vedetei, Anamaria, a dat vestea cumplită.

Ionela Prodan a fost una din cele mai iubite cântărețe de muzică populară din România. Originară din Oltenia, Ionela a lansat o serie de șlagăre revoluționând lumea folclorică.

Ionela Prodan a venit pe lume într-o zi de octombrie, pe data de 6 în anul 1947. A devenit remarcată datorită felului unic în care a interpretat piese din folclorul românesc, mai ales cele în duet cu Ion Dolănescu.

Ionela a fost mama impresarei Anamaria Prodan, cunoscută după ce a ajuns să impresarieze jucătorii de fotbal de la FCSB (fosta Steaua).

CITESTE SI: EXCLUSIV. Mioara Velicu, îndurerată de moartea Ionelei Prodan: „Mi-am pierdut și eu mama și știu cum e”. Cum și-o amintește pe cântăreață

Unde va fi înmormântată Ionela Prodan

Anamaria Prodan, singură la căpătâiul mamei sale. Sora ei, în America, soțul, în Qatar

Ultimul interviu cu Ionela Prodan: „L-am văzut pe Iisus. Ardeam”

Florin Condurățeanu a prevestit moartea Ionelei Prodan: „Primul semn al șchiopătării pancreasului”

Cauza morții Ionelei Prodan

Importanța Ionelei Prodan nu a fost certificată doar de distincțiile pe care le-a primit de-a lungul vieții de la specialiștii în muzică, ci și de președinția României.

În anul 2002, Ion Iliescu i-a conferit artistei la 29 noiembrie Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a pentru „crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Ionela s-a născut la Dăbuleni, iar de locul natal o leagă o serie de amintiri, unele frumoase, altele extrem de triste.

„Craiova este locul meu de formare intelectuală ca om, dar şi ca interpret al cântecului popular românesc. La Universitatea din Craiova am absolvit cele două facultăţi: Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie.

La Ediţia a II-a a Festivalului „Maria Tănase“ din Craiova (1970), la care am primit Marele Premiu al Festivalului, l-am cunoscut pe marele folclorist prof. Hari Brauner, căruia îi datorez foarte mult din cariera mea de artist interpret al cântecului popular.

Tot în Bănie, în studiourile Radio Craiova, am realizat şi primele înregistrări muzicale. Aici am lansat primele mele melodii populare: „Pădure, dragă pădure“, „În pădure la Zăval“, „La Jii, murgule la Jii“, ajungând să fiu iubită şi recunoscută nu numai de publicul din Oltenia mea natală, ci şi de iubitorii de folclor autentic din întreaga ţară”, a declarat artista într-un interviu pentru Gazeta de Sud.

Revoluția a schimbat-o pe Ionela Prodan

„Este adevărat că din anii ’90 încoace activitatea mea ca solistă nu a mai avut intensitatea din anii de până atunci. Motivul major care m-a făcut să renunţ la turnee a fost pierderea soţului meu, Traian Tănase, în 1992.

El era cel mai mare sprijin al vieţii mele, un soţ şi un tată excepţional. Fără el, n-aş fi putut avea cariera pe care am avut-o. Traian a avut grijă de căminul şi de fetiţele noastre, Anamaria şi Anca, în timp ce eu eram plecată, cu lunile, în turnee în ţară sau peste hotare, preluându-mi astfel toate responsabilităţile.

A trebuit să fac această alegere grea, renunţând la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la vârsta adolescenţei şi, deci, trebuia atent îndrumate. Acum Anamaria şi Anca sunt amândouă la casele lor, cu propriile lor familii, au făcut din mine o bunică fericită, dăruindu-mi patru nepoţi – trei fetiţe şi un băieţel.

Cântecul popular românesc însă nu putea să iasă complet din viaţa mea: chiar dacă nu mai aveam o activitate solistică intensă, serveam cu alte arme acelaşi crez muzical.

Aşa am devenit realizator la Radiodifuziunea Română, pentru emisiunea de folclor românesc „Din bucata mea de pâine“.

Ulterior, la Televiziunea Tele 7 abc, prima televiziune privată din România, am fost realizatorul emisiunii de romanţe şi cântece de petrecere „Îţi mai aduci aminte, doamnă“ şi al emisiunii de folclor românesc „Cântecul şi casa lui“, a mai spus pentru același ziar.

S-a luptat tot timpul pentru familia ei

„Pentru mine, familia este pe primul loc. Chiar şi atunci când eram tânără şi mă luptam să ajung în fruntea ierarhiei profesiei mele, când făceam turnee şi eram silită să lipsesc luni în şir de lângă casă, gândul meu era, în primul rând, la familie.

Îmi aduc aminte şi acum, cu inima strânsă, cum, de Crăciun, eram la mii de kilometri distanţă de fetiţele şi soţul meu, şi, în timp ce cântam, îmi imaginam cum stau ei toţi trei în jurul bradului şi cântă colinde…

Încercam să mă revanşez şi când ajungeam acasă eram, la rândul meu, un fel de Moş Crăciun care îi umplea de daruri pe toţi cei dragi, indiferent dacă era iarnă sau vară. Ulterior, după decesul fulgerător al primului meu soţ, din „vedeta familiei“ m-am transformat în „şeful ei“…

Mărturisesc însă că nu mi-a fost deloc uşor să mă impun. Anii au trecut, mi-am regăsit liniştea sufletească lângă cel de-al doilea soţ, inginerul Toni Antohi, un moldovean molcom, care s-a încumetat să clădească alături de mine un nou cămin”, a mai spus Ionela.

Ionela Prodan a fost pe 8 ianuarie 2018 la TEO SHOW

Cântăreața a vorbit despre viața ei, despre felul în care a crescut, dar și despre lucrurile pentru care a luptat, la TEO SHOW. Cântăreața le-a mulțumit fraților ei pentru că a crescut-o.

0