Ion Iliescu, pus sub acuzare în Dosarul Revoluției

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost pus sub acuzare în dosarul Revoluției. Fostul lider social-democrat se află în vizorul anchetatorilor pentru morții de la Revoluția din decembrie 1989.

Ion Iliescu, acuzat în dosarul Revoluției

Președintele României Klaus Iohannis și-a dat acordul pe 13 aprilie pentru ca Ion Iliescu și alte nume grele din Dosarul Revoluției să poată fi urmărite penal.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Elena Merișoreanu face dezvăluiri în premieră despre moartea Ionelei Prodan. Ce au făcut fetele artistei pentru ea și nu știa nimeni

O nouă veste ȘOC în România – S-a sinucis în urmă cu puțin timp. Ce se știe de pe biletul de adio

EXCLUSIV. Mioara Velicu, îndurerată de moartea Ionelei Prodan: „Mi-am pierdut și eu mama și știu cum e”. Cum și-o amintește pe cântăreață

Procurorul Marian Lazăr a explicat speța în care apare numele lui Iliescu, unul din cei mai controversați președinți post-decembriști.

„Este cert faptul că diversiunea a existat. S-a manifestat complex pe mai multe planuri. A fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite.

Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave. Acestea erau lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii. A fost instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă.

De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave.

În legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii, şi imitatoare privind desantul de paraşutare.

Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice.

Au fost ordine militare pentru eliminarea fizică a cuplului Ceaușescu

Totodată, a fost clarificată succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare.

E vorba şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu”, a spus Marian Lazăr, notează evz.ro.

În același dosar este pus sub acuzare și fostul premier al României, Petre Roman. Acesta s-a arătat extrem de deranjat de decizia lui Iohannis, care și-a dat mâna liberă pentru ca foștii oficiali să poată fi puși sub urmărire penală.

0