Gaură la pensiile private. Doina Pârcălabu de la Casa Națională de Pensii neagă situația

Mai multe site-uri de știri de la noi scriu că există probleme cu pensiile private. În bugetul acestora s-ar fi făcut o gaură de 1,1 miliarde de euro.

Ce se întâmplă cu pensiile private?

Informația nu este confirmată de președintele Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Întrucât nu s-a respectat legea, românii care au cotizat la pilonul II au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale, anunță Realitatea TV.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unor audieri care au avut loc în Comisia Economică din Senat.

În cei 10 ani de la înființare, din cauza faptului că nu s-a respectat legislația inițială, românii au cu 12,9% mai puțini bani. Asta înseamnă contribuții de 1,1 miliarde de euro evaporate ca prin minune.

„De la legea 411 s-au făcut mai multe derogări. Acel transfer de la fondurile de pensii nu a ajuns la maturitatea legislativă de a se transfera 6 puncte procentuale în graficul de 2016.

A vorbi în schimb de o gaură la pilonul 2 nu putem vorbi pentru că nu suntem în situaţia de a face plăţile. Vorbim doar de o diminuare a plăţilor care nu au respectat graficul legii”, a declarat la Realitatea TV Doina Pârcălabu, fost şef la Casa Naţională de Pensii.

„Legea nr. 411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017. A scăzut la 3,75% în 2018”, anunță Realitatea TV.

Situația cu contribuțiile la plafonul de pensii este una critică. Analiștii economici se tem de faptul că în viitor românii nu vor mai apuca pensia. Populația este tot mai îmbătrânită. Tot mai mulți tineri aleg drumul străinătății. Astfel că nu mai contribuie la sistemul de pensii de la noi.

Reprezentanți ai guvernului au deschis o adevărată dezbatere națională privind contribuția la Pilonul II de pensii. S-a speculat inclusiv că acesta ar putea fi desființat.

0