Facturile se scumpesc. Ce trebuie să știe românii primăvara asta

O veste neplăcută sosește pentru români. Facturile se scumpesc după ce zeci de fabrici au fost scutite de 300 de milioane de euro. Este vorba despre scandalul cu energia verde.

Facturile se scumpesc. Tot mai multe companii, scutite de la plata certificatelor verzi

Anul trecut, aproximativ 60 de companii au beneficiat de o schemă de ajutor de la stat. Acestea au fost scutite de plata certificatelor verzi, iar energia regenerabilă a fost astfel susținută de ceilalți consumatori, mai ales de populație.

Tot mai multe fabrici energointensive din țara noastră apelează la ajutoarele de la stat, notează capital.ro.

Este vorba de hotărârea de ajutor de la stat nr. 495/2014 (ordonanță de guvern) care prevede modificările și completările prin care firmele pot fi scutite de la plata certificatelor verzi.

În anul 2015, de acest ajutor au beneficiat doar 37 de companii, iar în 2016 numărul lor a crescut la 46. Anul trecut a fost depășit recordul: 60 de companii au fost scutite de plata certificatelor verzi.

Cantitatea de energie exceptată de la plata acestor certificate a fost de 6,8 TWh, iar anul trecut a urcat la 7,1, la un consum total de 54TWh.

CITEȘTE ȘI: Neglijență sau tentativă de pruncucidere? Un copil de până în 2 ani a căzut de la etajul 7 în București pe strada Liviu Rebreanu (TITAN)

Prețul mediu al energie de pe bursa locală a fost de 229 lei/ Mwh, adică aproximativ 50 de euro.

Autoritatea care subvenționează aceste ajutoare este Ministerul Economiei, mai scriu cei de la Capital.

Prevederile se aplică firmelor care riscă să-și piardă competitivitatea

„Prevederile legii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional.

Schema de suport se aplică timp de zece ani, începând din 2015, iar costul ei total a fost estimat la 750 de milioane de euro.

Având în vedere că, în primii trei ani de funcţionare a legii, deja s-au depăşit 500 de milioane de euro impact, cel mai probabil, ţinta de 750 de milioane de euro este cu mult subestimată”, scriu cei de la Capital.

0